Om boken

Det finns situationer när verkligheten genom nyhetsartikeln, reportaget, krönikan, essän och debattinlägget, har nått vägs ände och skönlitteraturen måste ta vid. Där befinner vi oss nu!

Lex Viktoria är en förbannad satir över dagens skolsverige: ett skolsystem, inte så mycket i världsklass, utan i djup kris. Boken är en stormig uppgörelse med svensk skola – dess styrning och kunskapssyn. Det är en rak höger i strindbergiansk vrede, både uppåt och även nedåt, när det var tvunget. Det är en spottloska på, och en frustrerad uppgörelse med allt vi som lärare får genomlida vad gäller marknadsskolan, NPM-styret, effektiviseringskraven (läs nedskärningar), anpassningshysterin och föreläsarindustrin – som i en giftig mix lett till ett skolsystem utan lärande. Den driver dessutom hejdlöst med lärares egen oförmåga till kritiskt tänkande, inlärda lydighet vad gäller bedömning och deras näst intill religiösa relation till läroplanen.

För så har det kommit att bli i världens bästa skitskola.

Sommaren 2021 öppnar vi ett kapitel i taget av boken, tre gånger i veckan (tisdagar, torsdagar och söndagar) under juni och juli. Missa inte Lex Viktoria – SOMMARFÖLJETONGEN!

Vår förhoppning är att den här debattboken i skönlitterär skrud ska bli uppmärksammad (man får väl drömma!) och leda till en fortsatt viktig debatt om hur den svenska skolan ska se ut och vilket syfte den ska ha. Och om de förändringar som absolut måste till.

Om ingen läser, pratar om eller sprider bokens innehåll, får vi två åtminstone nöja oss med att vi har gjort vad vi kunnat för att larma om missförhållandena.

Lex Viktoria. Vi försökte.

Fridens liljor!